Fundacja Fasola serdecznie zaprasza uczniów klas IV – VI szkoły podstawowej oraz uczniów gimnazjów do udziału w konkursie plastycznym – „STOP ALKOHOLOWI W CIĄŻY!”.

Celem konkursu jest:
– Promowanie zdrowego stylu życia.
– Przekazanie informacji, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży, a każda jego ilość wiąże się z uszkodzeniem płodu.
– Zwiększenie świadomości oraz zachęcenie młodzieży do obrony i promowania zasady abstynencji w czasie ciąży.
– Utrwalenie wiadomości na temat złych skutków uzależnień.
– Kształtowanie wśród uczniów pozytywnego wizerunku rodziny oraz siebie samych.

Konkurs został ogłoszony w związku z corocznymi obchodami Światowego Dnia FAS (Fetal Alcohol Syndrome, alkoholowy zespół płodowy).

Światowy Dzień FAS obchodzony jest 9 września i został zapoczątkowany 09.09.1999r. o godzinie 9:09 w Auckland w Nowej Zelandii.

Data oraz godzina zainicjowania została wybrana nieprzypadkowo, gdyż dziewiątka to symbol ciąży. Inicjatywę podjęło małżeństwo, które zaadoptowało chore na FAS dzieci.

Dzień te ma na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na tragiczne skutki picia alkoholu podczas ciąży oraz nawoływanie przyszłych matek do zachowania trzeźwości.

FAS po raz pierwszy zdiagnozowano we Francji w latach 60. Jest to zespół fizycznych i umysłowych schorzeń występujący w 9 przypadkach na 1000 urodzeń. Dzieci dotknięte alkoholowym zespołem płodowym często rodzą się ze zdeformowanymi rysami twarzy, niską masą urodzeniową oraz dysfunkcją ośrodkowego układu nerwowego.

Zapobieganie FAS jest niezwykle proste, gdyż wystarczy, aby kobieta w ciąży nie spożywała napojów alkoholowych. Niestety, w Polsce około 30% kobiet pije alkohol w okresie prenatalnym (PARPA).

Pliki do pobrania:
Formularz zgłoszeniowy do konkursu plastycznego pn.:”STOP – ALKOHOLOWI W CIĄŻY!”
List do konkursu
Konkurs plastyczny