Fundacja FASola powstała w 2015 roku ma na celu wieloaspektową pomoc dzieciom z zaburzeniami rozwojowymi, wywołanymi alkoholem i innymi substancjami toksycznymi spożywanymi przez kobiety w ciąży.

Zaburzenia te zdiagnozowane są jako FAS – Alkoholowy Zespół Płodowy.

Nie wszystkim dzieciom chorym da się pomóc, ale tym z FAS – tak!

Pracownicy Fundacji FASola

Iwona Gadt-Chabałowska
Iwona Gadt-ChabałowskaNeurolog
Jestem lekarzem od 36 lat. Od 16-tu lat pracuję w PCPR w komisji d/s orzekania o stopniu niepełnosprawności. To na komisji spotykam się z różnymi schorzeniami. System pomocy dla osób np. z zespołem Downa, autyzmem, aspergerem czy mózgowym porażeniem dziecięcym jest dość sprawny. Natomiast osoby z FAS mają ograniczony dostęp do terapii. Dlatego postanowiłam założyć Fundację Fasola w której chcemy tworzyć system pomocy dla tych osób.
Lucyna Homa
Lucyna HomaPedagog
Pedagog z wykształcenia, pedagog specjalny, terapeuta oraz doradca zawodowy. Aktualnie pracuje jako nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej oraz doradca zawodowy, trener kompetencji i umiejętności społecznych. Prowadzi działalność Doradztwa Edukacyjno-Zawodowego oraz Pomocy Psychologicznej. Zarówno praca z dziećmi jak i osobami dorosłymi, także niepełnosprawnymi jest jej życiową pasją. W wolnych chwilach „pochłania” książki i jest miłośniczką kotów i… jak prawdziwa kobieta butów i torebek.
Gabriela Protzner
Gabriela ProtznerPedagog
Pedagog z wykształcenia, terapeuta. Pracuje jako nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej. Prowadzi warsztaty umiejętności społecznych oraz rękodzieła. Hobbystycznie zajmuje się renowacją mebli. Prywatnie żona i matka czwórki wyjątkowych dzieci. Z potrzeby ducha zaczytana, z potrzeby ciała zabiegana.
Adriana KołodziejDoradztwo oraz zarządzanie
Ukończyła Liceum Sztuk Plastycznych w Bielsku-Białej oraz Akademię Ekonomiczną w Katowicach łącząc duszę artysty z drugą naturą ekonomiczną. Zawodowo 16 lat działa w branży finansowej (doradztwo oraz zarządzanie). Dzieli obowiązki pomiędzy pracą, dziećmi, domem oraz pasjami. Wciela w życie zasadę równowagi pomiędzy nimi. Zawsze kieruje się zasadami nawet jak trzeba iść pod prąd. Przyjaciół ma na całe życie. Interesuje się psychologią. Lubi odkrywać Świat oraz upiększać mieszkania.
Sabina CendrzakPedagog
Ukończyła oligofrenopedagogikę i pedagogikę terapeutyczną na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie, po czym niezwłocznie przeniosła się na Szmaragdową Wyspę. W Irlandii pracuje z ludźmi z zespołem Aspergera i z zaburzeniami psychicznymi. Nadzorowała też funkcjonowanie serwisu i tworzenie programów terapeutycznych dla osób z nabytym uszkodzeniem czaszkowo-mózgowym. Wciela w życie program terapeutyczny WRAP, uczy gotowania i zajmuje się terapią artystyczną. Ma talent do wypieków i szczęście do ludzi. Najbardziej lubi podróżować, zwłaszcza do domu, gdzie czeka na nią Zosia i Jaś.
Aleksandra Wandzel
Patrycja Rękawek
Dorota Kożuch
Dorota KożuchEkonomistka
Z wykształcenia ekonomistka, ukończyła również rachunkowość i finanse oraz administrację trans graniczną. Od kilkunastu lat pracuje w administracji, kierując działem orzecznictwa o niepełnosprawności. Dodatkowo prowadzi szkolenia z wiązane z tematyką niepełnosprawności oraz ekonomii. Społeczniczka, aktywistka, lubi wyzwania, chętnie pomaga innym. Czas wolny spędza aktywnie z rodziną zwiedzając na rowerach Polskę.